Hardlopen? 10 fouten die je niet moet maken! - Fitnessapparatuur.nl

Hardlopen of jezelf voorbij lopen: 10 fouten die je niet moet maken

Je wilt gaan hardlopen. Snappen we; je kunt eigenlijk altijd en overal hardlopen en je hebt er bijna niks voor nodig. Hardloopschoenen aan, muziekje in je oordoppen en gaan met die banaan. Maar voorkom een valse start waardoor je jezelf letterlijk en figuurlijk voorbij loopt en lees eerst even deze 10 veelgemaakte hardloop-fouten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

  1. Te snel rennen

Oké, we begrijpen het: je bent enthousiast. En het liefst ga je gelijk als een dolle stier de weg op en ram je er meteen een nationaal tijdsrecord uit. Maar, calm down! Je lichaam moet wennen aan je nieuwe belasting en daarom is het raadzaam om geen te snel tempo aan te houden. Maar wat is nou het juiste tempo horen we je denken. Nou: als je nog makkelijk kunt praten, maar niet meer kunt zingen, zit (of loop) je goed.

  1. Te lang rennen

Dus niet alleen niet te snel, maar ook niet te lang. Eigenlijk met dezelfde reden als hierboven: je lichaam moet wennen. Als je te snel, teveel en te lang rent dan overvraag je je lichaam waardoor je meer kwaad dan goed doet. Je moet langer herstellen, hebt een grote kans dat je jezelf blesseert én je vindt het de volgende keer lastig om te beginnen omdat je er de laatste keer immers zoveel last van had.

  1. Je gooit geen oude schoenen weg als je nog geen nieuwe hebt

Maar in dit geval wel! Gooi alsjeblieft zo snel mogelijk die oude schoenen weg en koop direct nieuwe hardloopschoenen! En liever nog gisteren dan vandaag. Goede schoenen zijn cruciaal tijdens hardlopen. Want bij elke stap die je zet, moeten je voeten twee tot drie keer je lichaamsgewicht dragen. Dit wil je niet opvangen met oude, versleten schoenen. Kies daarom voor hardloopschoenen die goed passen bij jouw voeten en jouw manier van lopen. Koop niet de eerste de beste, maar laat je adviseren bij een goede sportzaak.

  1. Een onrealistisch doel stellen

Blijf realistisch. Onmogelijke doelen nastreven werkt alleen maar demotiverend. Heb je nog nooit hardgelopen? Dan is een doel om over 3 maanden een marathon kunnen lopen geen goed idee. Stel jezelf in plaats daarvan liever als doel dat je over een 3 maanden 5 kilometer aan één stuk kunt hardlopen.

  1. Geen warming-up en cooling down doen

Wist je dat je veel blessures kunt voorkomen door eerst een goede warming up te doen? Warming up versnelt je bloedsomloop waardoor je spieren beter zijn doorbloed. Bovendien zorgt een warming up ervoor dat er meer zuurstof en energie door je lichaam stroomt. Dit zorgt voor minder afvalstoffen in je lichaam en, extra bonus, minder spierpijn!

En ja, je koelt inderdaad vanzelf af zodra je stopt met hardlopen. Maar toch kun je een cooling down beter niet overslaan. Door bijvoorbeeld de laatste kilometer langzamer te lopen, normaliseren je hartslag en ademhaling en bereiden de stofwisselingsprocessen in je spieren zich alvast langzaam voor op het herstel.

  1. Geen krachttraining doen

Je hoeft echt geen bodybuilder te zijn om te kunnen hardlopen, maar je hebt wel kracht nodig om goed te kunnen hardlopen. Vergeet dus niet om je been-, bil- en corespieren te trainen.

  1. Slecht ademhalen

Ben je continu naar lucht aan het happen tijdens het hardlopen? Dan loop je simpelweg te snel. Tandje langzamer en eerst maar even conditie opbouwen voordat je sneller gaat lopen. Ben je een gevorderde loper dan loont het om je te verdiepen in ademhalingsschema’s en uit te zoeken wat het beste bij jou past. Tot die tijd, houd gewoon bovenstaande vuistregel aan.

  1. Een slechte basis-looptechniek aanhouden

Er zijn talloze theorieën en meningen over de juiste looptechniek. Maar, over de basistechniek is vrijwel iedereen het eens. Zorg ervoor dat je deze eerst onder de knie hebt zodra je begint met hardlopen. Als je jezelf eenmaal de verkeerde techniek hebt aangeleerd, is het weer afleren makkelijker gezegd dan gedaan.

  1. Niet naar je lichaam luisteren

No pain, no gain. Die vlieger gaat écht niet op als het om hardlopen gaat! Natuurlijk, de één heeft een hogere pijngrens dan een ander. Maar als je ergens pijn voelt, dan ben je geen bikkel als je door blijft lopen, dan ben je gewoon niet zo slim bezig. Beter zoek je uit waar die pijn vandaan komt, wat het veroorzaakt en hoe je het oplost. Ja, ook als dat betekent dat je even een tijdje rust moet nemen. Pijntjes negeren kan voor een ernstige(re) blessure zorgen.

  1. De handdoek in de ring gooien als je een keer een training hebt overgeslagen

Of twee keer. Of tien keer. Een dip hoort erbij. De kunst is om dit niet meteen als falen te zien, de weg naar een doel is nou eenmaal altijd met ups en downs. Dus: gewoon herpakken. Ja, het is jammer dat je een tijdje niet hebt hardgelopen zoals je dat van plan was. Maar het is pas echt zonde om je tot nu toe behaalde resultaat in de prullenbak te gooien. Want je hebt nog steeds meer conditie dan voordat je begon en je zult nog steeds makkelijker, sneller en verder kunnen hardlopen dan voordat je was gestart. Dus: wederom schoenen aan (die nieuwe ja), muziekje in de oordoppen en gaan met die banaan!

Deel dit bericht

Vragen? Neem contact met ons op!

Reserveringslijst Wij informeren u wanneer het product weer op voorraad is. Laat hieronder uw e-mailadres achter.