5 Mentale voordelen van sporten - FitnessApparatuur huren

5 Mentale voordelen van sporten

Het is algemeen bekend dat een actieve leefwijze een positief effect heeft op je lichamelijke gesteldheid. Echter heeft het ook veel mentale voordelen. Zo ervaar je minder stress, creëer je meer zelfvertrouwen en geeft het zelfs je geheugen een boost!  

Veel voordelen die worden genoemd als het sporten betreft, zijn gewichtsbeheersing, lagere bloeddruk, spierkracht, meer energie, enzovoorts. Maar hoe zit het nu met de mentale voordelen? Zijn die er, en zo ja, hoe merk je dat in het dagelijks leven?

Ja. Lichaamsbeweging heeft absoluut een positief effect op je mentale gesteldheid. Zo kan het symptomen van depressie en angst verlichten, maar heeft het ook effect op de kwaliteit van je geheugen. Of je nu een dosis extra motivatie nodig hebt, of gewoon benieuwd bent naar de voordelen van sporten; wij hebben vijf psychologische voordelen voor je op een rijtje gezet.  

Vermindering van depressieve gevoelens en angst 
Het is wetenschappelijk bewezen dat lichamelijke inspanning een positieve boost geeft aan je stemming. Hoe beter je stemming, hoe beter je met gevoelens als angst en woede om kunt gaan. Je lichamelijke activiteit verhoogt namelijk het endorfineniveau, dit wordt ook wel de ‘feel-good’-stof van het lichaam genoemd. Wist je dat veel artsen eerst een trainingsschema aanbevelen, voordat ze overgaan op medicatie om gevoelens zoals angst aan te pakken?  

Minder stress
Een groot voordeel van lichamelijke inspanning is het verlagen van je stressniveau – wie wil dat nou niet? We hebben tegenwoordig te maken met een grote drukzo speelt zich veel meer in openbaar af, denk bijvoorbeeld aan social media, en wordt de druk om te presteren telkens groter. 
Het verhogen van je hartslag, door te sporten, kan door stress veroorzaakte hersenschade in feite omkeren door de productie van neurohormonen zoals norepinephrine te stimuleren. Deze norepinephrine verbetert niet alleen je stemming, maar ook het denken dat door stressvolle gebeurtenissen wordt vertroebeld. Sporten dwingt ook het centrale en sympathische zenuwstelsel van het lichaam met elkaar te communiceren, waardoor het algehele vermogen van het lichaam om op stress te reageren verbetert. 

Hogere eigenwaarde en zelfvertrouwen 
Vaak is de opvatting dat je eigenwaarde en zelfvertrouwen verbeterd als je er fysiek beter uit komt te zien door gewichtsverlies en spieropbouw. Natuurlijk heeft dit inderdaad dat effect. Echter hoeft dit niet eens direct fysiek zichtbaar te zijn. Door te sporten gaan veel dingen makkelijker. Je komt makkelijker van de bank af, je uithoudingsvermogen wordt langer en je voelt je zelfs na een lange dag nog fit en opgewekt. Al deze zaken samen zorgen ervoor dat je meer zelfvertrouwen krijgt en daarmee wordt het ook makkelijker om te blijven sporten. Het geeft je een goed gevoel! 

Beter slapen
Lichamelijke inspanning verhoogt je lichaamstemperatuur. Dit kan een kalmerend effect hebben, waardoor je ’s avonds minder ligt te woelen in bed. Sporten helpt ook bij het reguleren van je circadiane ritme. Dit is simpel gezegd je ingebouwde wekker van ons lichaam die regelt wanneer je je moe en alert voelt. Tip van ons: ook al heeft sporten een positief effect op je slaap, raden we je af om net voor het slapen nog een flinke workout te doen. Je lichaam heeft even de tijd nodig om af te bouwen en die adrenaline uit je lichaam te krijgen.  

Hersenen 
Sporten verhoogt niet alleen je lichaamskracht, maar ook de kracht van je hersenen. Studies hebben bewezen dat cardiovasculaire oefeningen nieuwe hersencellen creëren. Dit is een proces dat de algehele hersenprestatie verbetert. Ook voorkomt het cognitieve achteruitgang en geheugenverlies door het versterken van de hippocampus. Naast deze voordelen boost het ook nog eens je creativiteit en mentale energie.  

Reden genoeg om je sportschoenen af te stoffen en aan de slag te gaan!

Deel dit bericht

Vragen? Neem contact met ons op!

Reserveringslijst Wij informeren u wanneer het product weer op voorraad is. Laat hieronder uw e-mailadres achter.