Lichaam slopen? Zitten blijven! - FitnessApparatuur huren

Lichaam slopen? Zitten blijven!

Zitten is het nieuwe roken. Klinkt heftig hè. Toch zit er een kern van waarheid in. In deze blog vertellen we je wat (te) veel zitten met je lichaam doet en wat je beter zou kunnen doen.

We zijn er niet op gebouwd
En toch doen we het en veel ook. Achter je computer, tijdens de lunch aan tafel, in de auto, op de bank voor de tv, tijdens een vergadering. We zitten veel te zitten. Sterker; in vergelijking met andere Europeanen, doen wij Nederlanders het meest. Even lekker neerploffen is natuurlijk ook lekker, maar gezond is het niet.

De effecten van teveel zitten
De effecten op je lichaam van teveel zitten zijn niet mals. Om maar een paar voorbeelden te noemen:

 • Conditie en spiermassa nemen af
  Als je zit gebruik je je spieren nauwelijks. Dit komt je spiermassa en conditie niet ten goede.
 • En dat heeft weer effect op je insuline
  Want als je je spieren te weinig gebruikt dan werkt je insuline slechter waardoor suiker in je bloed minder goed wordt opgenomen. Op lange termijn vergroot teveel zitten zelfs de kans op diabetes type 2.
 • Te weinig bloedcirculatie
  Het zorgt voor minder bloedcirculatie in je lichaam. Voldoende bloedcirculatie is belangrijk om al je organen van zuurstof en voedingsmiddelen te voldoen. Is het je bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat je duf bent na een tijd zitten? Just sayin’….
 • Lagere vetverbranding
  Het enzym lipoproteïnelipase (LPL) breekt vet in ons bloed af. Als je teveel zit maakt je lichaam minder LPL aan, hierdoor verbrand je dus minder vet.
 • Rug- en nekklachten
  Kijk eens naar jezelf, waarschijnlijk zit je met een gebogen rug en hangende schouders. Begrijpelijk, want rechtop zitten vraagt behoorlijke focus en inspanning. Maar die kromme houding zorgt voor een verkeerde druk op je wervelschijven, je ruggengraat en de spieren eromheen. Op lange termijn zorgt dit voor permanente rug- en nekklachten.
 • Minder sterke botten
  Goede, gewichtsdragende belasting van je botten is essentieel om je botten sterk te houden. Bij te weinig beweging en belasting krijg je botten te weinig signalen en stimulatie om sterk te blijven.

Get up! Tips om minder te zitten
Goed, het is je duidelijk: je moet opstaan! Meer staan, minder zitten. Maar hoe?

 • Vergadering of telefoongesprek? Voer het staand!
 • Haal 3x een glas water in plaats van 1x een karaf.
 • Ga wandelen tijdens je lunch.
 • Geen zin in een lunchwandeling? Lunch dan in ieder geval aan een sta-tafel.
 • Loop naar een collega toe in plaats van een e-mail of een chat.
 • Neem de trap in plaats van de lift.

En onze eigen favoriet: een Desk TreadMill. Deze loopband en bureau in één schittert bij ons op kantoor. Zo kunnen we vergaderen, bellen maar ook gewoon deze blog typen terwijl we aan het wandelen zijn.

Deel dit bericht

Vragen? Neem contact met ons op!

Reserveringslijst Wij informeren u wanneer het product weer op voorraad is. Laat hieronder uw e-mailadres achter.